Miehet, Divarin nousukarsinta

Nibacos Miehet edustus - O2-Jyväskylä  3 - 5

Kampushalli

Edustuksen matka päätökseen

Edustuksen kausi päättyi divarikarsintojen toiselle kierrokselle Jyväskylän O2:sta vastaan otteluvoitoin 2-1. Ottelusarjassa kotiedulla ei ollut suurta merkitystä, vaan jokaisessa pelissä voittajaksi julistettiin vierasjoukkue.

LAUANTAI

Siniset saivat lennokkaan lähdön otteluun, kun ajassa 4:45 Aapo Lokasaaren kanttaus keskiympyrän tuntumasta päätyy maalin oikeaan yläseen ja vie kotijoukkueen 1-0 johtoon. Avauserässä siniset pysyivät enemmän pallollisena ja vaikutti siltä, että O2 ei tätä odottanut. Maalipaikkoja he toki pystyivät luomaan samoissa määrin, kuin siniset, mutta vahvan debyyttikauden Kokkolassa pelannut Jan-Olov Backlund nollaili tilanteet kerta toisensa jälkeen, kuten myös vieraiden Henri Tikkanen toisessa päädyssä. Aivan erän loppuun Janu joutuu kuitenkin nöyrtymään, kun O2 tasoittaa pelin 1-1:een vastahyökkäyksestä ja jyväskyläläisten sähköjäniksen Miika Huuskon toimesta, 10 sekuntia ennen loppua ja tästä tilanteesta lähdettiin myös tauolle. Janu nappaa 6 torjuntaa ja Tikkanen 7 torjuntaa.

Toisen erän alkuun siniset menevät jälleen johtoon, kun Pauli Peltoniemi höynäyttää ensin vieraiden äijää ja jakaa Timo Salolle, joka ajaa oikealta laidalta kohti maalia ja Salon tutka havaitsee vastaan tulleen Tikkasen kainalossa olevan aukon. Pankkiiri tekee tästä omat johtopäätöksensä ja ujuttaa pallon kauniisti yhden käden rystyllä kainalon ali kello 21:25. Hetken päästä Timolla on jälleen paikka iskeä lisämaaleja, mutta nyt on tolppa vedon tiellä. O2 tulee tasoihin ajassa 27:25, Sampo Laukkalan vedon yllättäessä Janun maalin suulla ja hetken päästä Markus Manninen vie vieraat 2-3 johtoon. Vaikeudet jatkuivat myös alivoiman muodossa, kun Miikka Honkaniemi lähtee istunnolle kädellä pelaamisesta 29:31, mutta tolppaa lähemmäs O2 ei ylivoimalla pääse ja näin siniset kestävät tilanteen. 36:31 O2:n pisterohmu Joni Lempinen iskee kuitenkin vastahyökkäyksen päätteeksi pallon verkkoihin ja vie jyväskyläläiset kahden maalin johtoon. Siniset eivät kuitenkaan antaudu, vaan 17 sekuntia ennen erän päätöstä Miikka Honkaniemi rouhii maalilla pyörineen pallon ohi Tikkasen ja viimeistelee erän päätöslukemiksi 3-4. Toiseen erään molemmille veskareille 3 torjuntaa mieheen.

Myös viimeisen erän siniset aloittavat riemukkaasti, kun 42:57 Salon kanttaus keskialueelta painuu aivan vasempaan yläseen ja tuo kotijoukkueen tasoihin. O2 kuittaa tämän jo seuraavassa vaihdossa, kun Vesa Sivula niittaa 4-5 johtomaalin. 46:59 siniset pääsevät koittamaan ylivoimansa tehokkuutta, vieraiden Huuskon lähtiessä istunnolle, mutta maaliin ei palloa saada. Pelimiestenkympin alkuun O2 painelee jälleen kahden maalin johtoon, kun Laukkala iskee illan toisensa. Hetken päästä Toni Paloaho lähtee istunnolle, mutta molempien alivoimat ovat ottelussa teräksisessä vireessä, eikä lisämaaleja synny. Loppuajan siniset hakevat kiivaasti tasoitusta, loppuun myös ilman maalivahtia, mutta maalivahti Tikkanen on päättänyt lyödä luukut kiinni ja pysäyttää palloja tehokkaasti. Lopulta vieraat iskevät vielä 4-7 maalin tyhjiin, josta vastaa hatullisen täyteen saannut Laukkala ja tarjoilijana neljä syöttäriä kerännyt Iiro Kinnunen. Näillä lukemilla O2 hoitaa ensimmäisen täpän itselleen. Viimeiseen erään Janulle 3 torjuntaa ja Tikkaselle 5 torjuntaa.

SUNNUNTAI

Jälleen oltiin samassa tilanteessa, kuin edellisessä sarjassa Mailattomia vastaan, eli voitolla ratkaisu saataisiin takaisin Kokkolaan ja tappiolla kausi olisi siinä. Ottelu alkaa jälleen sinisten kannalta hienosti, kun Himangan vastine Sedinin veljeksille, Tuomas ja Tommi Tilus, vievät edustuksen 0-1 johtoon, Tuomaksen toimiessa maalarina ja Tommin tarjoillessa. Maali jää myös erän ainoaksi, vaikka molemmilla onkin useampi laatupaikka iskeä lisämaaleja ja ylivoimaakin on tarjolla kumpaankin suuntaan, mutta jälleen on veskari –ja puolustuspeli molemmissa päädyissä kunnossa. Varsinkin Tikkanen venyy yhteen Tuomas Kinnusen vetoon siihen malliin, että lienee kasvanut lisäsenttejä syöksyn aikana. Erän loppupuolella, ajassa 19:26, Joonas Poutanen saa pahan osuman silmäkulmaansa Juho Aijasahon mailasta ja joutuu jättämään pelin kesken. Aijasaho sen sijaan lähtee tästä viiden minuutin istunnolle, joten siniset pääsevät aloittamaan toisen erän ylivoimalla. Edustuksen maalille asettunut Mika Pirttimäki ja kotijoukkueen Tikkanen nappaavat molemmat 7 torjuntaa.

Toisen erän alkuun siniset pääsevät pelaamaan pitkän tovin ylivoimalla. Yksi maalikin tästä saadaan värkättyä, mutta tilanteeseen nähden hieman epätyypillisesti vastahyökkäyksestä pyörityksen sijaan, kun Salon jako tavoittaa takatolpalle kirmanneen Paloahon, joka neppaa pallon ohi Tikkasen ja vie Siniset 0-2 johtoon. Alivoimansa jälkeen O2 ottaa enemmissä määrin pallonhallintaa itselleen, mutta siniset miehittävät tehokkaasti oman kenttäpuoliskonsa. 26:25 molemmilta osapuolilta pistetään äijää istunnolle, kun Niko Kuusela syyllistyy kiinnipitämiseen ja Oskari Kauppila korkeaan mailaan. Tilanne eskaloituu lopulta siihen, että pitkän arpomisen jälkeen tuomari päättää antaa Kauppilalle viiden minuutin kakun lusittavaksi, joten Kuuselan jäähyn päätyttyä, O2 pääsee pelaamaan kolme minuuttia ylivoimalla. Sinisten puolustus Piran johdolla saa kuitenkin hoidettua tilanteen edukseen ilman takaiskuja. O2 saa kuitenkin erän viimeisillä minuuteilla avattua oman maalitilinsä, kun Vesa Hytönen kanttaa vapaalyönnistä ja veto ohittaa sinisten peiton ja myös Piran maalilla, kaventaen erän päätöslukemiksi 1-2. Pira nappaa erään 7 torjuntaa ja Tikkanen 4.

Viimeisestä erästä muodostuu sinisten kannalta todellinen selviytymistaistelu, kun kotijoukkue alkaa painamaan hyökkäyksiä kerta toisensa jälkeen edustuksen päätyy ja siniset pääsevät erän aikana käytännössä hyökkäämään ainoastaan vastaan. Siniset osoittavat kuitenkin todellista luonnetta ja iskevät kroppaansa syöttöjen, sekä vetojen tielle poikkeuksetta ja peittojen ohi menevät vedot hoitelee Pira. Ajassa 53:49, kesken pahimman ampparimyllyn, siniset pääsevät iskemään terävästi vastaan Miikka Honkaniemen johdolla, joka jakaa Juho Karhulalle keskustaan. Karhula kiittää tästä karkista ja laukoo pallon terävästi oikeaan yläseen, vieden siniset hieman helpompaan 1-3 johtoon. O2 ei kuitenkaan juuri hengähdystaukoja tarjoa, vaan jatkaa myllyttämistä pallolla sinisten päädyssä. Ajassa 56:53 Tikkanen napataan maalilta pois ja kotijoukkue laittaa yhden miehen lisää kentälle maalintekoa yrittämään. Pieni palkkio irtoaa ajassa 59:03, kun Vesa Hytönen laukoo kotijoukkueen 2-3 tasoituksen. Maali ei lopulta tuo kovin suurta lohtua, sillä siniset kestävät loppuajan ja vievät 2-3 lukemilla ottelusarjan takaisin Kokkolaan. Viimeisessä erässä Pira nappaa koppailee palloa 8 kertaa ja Tikkanen 6 kertaa.

TIISTAI

Viimeiseen otteluun lähdettiin erittäin herkullisista asetelmista ja tämä oli huomioinut myös moni kokkolalainen ja kaupungin lähiseudun asukas, sillä hallissa oli pelin aikana todellinen karnevaalitunnelma, kun paikan päälle oli ahtautunut huikeat 710 katsojaa. Viimeisen ottelun sähäkämmin aloittavat vieraat, joka aloittaa todella vahvasti pallollisena ja luo usean paikan Piran vartioimalle maalille, mutta Pira osoittaa olevansa kuumassa vireessä, eikä vihulaisen edessä nöyrry. Erä vaikuttaa päättyvän 0-0 tasalukemiin, mutta vajaat kaksi minuuttia ennen taukoa Peltoniemi nostaa keskialueella ja pistää Raimo Helmismäisen tarjoilun maalilla päivystäneelle Oskari Kauppilalle, joka napauttaa kotijoukkueen 1-0 johtoon, josta lähdettiin tauolle. Pira nappaa 6 torjuntaa ja Tikkanen 4 torjuntaa.

Toisen erän alkuun O2:n Ville Sepponen tuo pelin tasoihin, kun herra on kulmavaparissa unohtunut merkata ja hyvän liikkeen seurauksena pääsee puttaamaan pallon takikselta tyhjiin. Tämän jälkeen siniset yrittävät käynnistellä omaa peliään nopeilla hyökkäyksillä, mutta O2 katkoo nämä tehokkaasti ja vie pelin monta kertaa sinisten päätyyn. Vieraatkaan eivät kuitenkaan onnistu kiriä johtoon, mistä pitää viimeisenä huolen huippupelin pelannut Pira. Ajassa 35:04 siniset kuitenkin onnistuvat maalinteossa, ehkä hieman yllättäenkin, kun Joni Lehtisen yrityksen nappaa ensin kädellä Tikkanen, mutta ripariin kerennyt Tuomas Tilus iskee 2-1 osuman. Hetken päästä siniset pääsevät myllyttämään myös ylivoimaa, joka toimii, kun Aapo Lokasaaren kantti uppoaa maalin oikeaan etukulmaan, vieden siniset 3-1 erätaukojohtoon. Toiseen erään molemmille veskareille 5 torjuntaa.

Viimeinen erä alkaa sinisten kannalta harmittavasti, kun O2 kirii kahdessa ja puolessa minuutissa tasoihin Joni Lempisen ja Vesa Hytösen maaleilla. Tämän jälkeen peli on varsin tasaista vääntöä puolin ja toisin. Erän edetessä näyttääkin erittäin vahvasti siltä, että ratkaisu menisi jatkoajalle, kunnes O2:n tehokentällinen päättää ratkoa ottelun, kun hyökkäykseen käännön jälkeen Iiro Kinnunen jakaa Lempiselle maalinedustalle ja tämä napauttaa pallon maaliin vajaa kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa. Siniset lähtevät jahtaamaan vieraiden johtoa armottomasti kuudella kenttäpelaajalla, mutta O2 hallitsee tilanteen ja lopulta vieraiden kapteeni Lempinen laittaa tyhjiin ottelun päätöslukemiksi 3-5, jolla O2 lunastaa lippunsa karsintojen viimeiseen vaiheeseen. Viimeiseen erään Piralle merkataan 4 torjuntaa ja Tikkaselle 6.

Edustuksen matka tuli päätökseen tämän kauden osalta, mutta hienosti äijät taisteli loppuun saakka. Ottelusarjassa pelattiin todella hienoa sählyä ja kokkolalaisyleisölle tarjottiin varmasti vauhdikkainta salibandya, mitä kaupungissa ollaan pelattu. Siniset pelasivat kauden parhaat pelit tärkeimpään paikkaan, mutta valitettavasti vastus oli hieman parempi, todennäköisesti sarjatason paras. Joukkueelta puuttuivat rosterista Jukka Kinnunen ja paras maalintekijä Tuomas Palovaara, mutta heitä onnistuttiin paikkaamaan varsin ansiokkaasti. Varsinkin Aapo Lokasaaren esitys oli upea läpi ottelusarjan. Pojan kehityskaari on tällä hetkellä aivan uskomaton ja mikäli terveenä pysyy, niin liigapelit ovat vuonna 1999-syntyneelle miehen alulle vain ajan kysymys. Maalivahtipelaaminen pysyi omalla tasollaan myös jyväskyläläisiä vastaan ja tarjosi jälleen täydet mahdollisuudet voittoon ja jatkopaikkaan, mutta niin teki myös O2:n Tikkanenkin, joka oli todella pätevällä pelipäällä kaikki ottelut ja hoiti oman osuutensa kiitettävästi toisessa päädyssä. O2:lle vielä kiitos hienoista peleistä ja eiköhän joukkue viimeinkin onnistu hoitamaan itselleen nousun divariin.

Siniset kiittävät tukijoitaan ja taustoja, jotka painavat hommia joukkueen eteen tunteella ja intohimolla, mikä mahdollistaa pelaajien keskittymisen itse peleihin. Unohtaa ei sovi myöskään kannattajia, jotka innolla kannustavat omiaan pelien aikana ja saapuvat sankoin joukoin Kampushallille. Erityiskiitos yläkulman huutosakille, joka piti hyvää ääntä läpi kauden! Jatketaan tästä myös ensikaudella.

Miesten edustuksen aika on nyt hengähtää ja kerätä voimia kovaan kesätreenikauteen, josta lähdetään rakentamaan tulevaa kautta ja taistelemaan jälleen voitoista. Palataan siis asiaan myöhemmin.

Kuvat: Tommy Lågland (IG: @tommylagland)