Nibacos kehittää pitkäjänteisesti Kinnusen johdolla
Julkaistu: 29.08.2016 00.00

Nibacos kehittää pitkäjänteisesti Kinnusen johdolla

Salibandyseura Nibacos on kasvanut viimevuosina kovaa vauhtia varteenotettavaksi tekijäksi niin Kokkolassa muiden lajien joukossa kuin myös valtakunnallisella salibandykartalla. Tulevaisuuden suunnitelmat seurassa ovat selkeät seuran puheenjohtajan Arto Särkelän mukaan.

- Nibacos jatkaa toimintansa tavoitteellista ja määrätietoista kehittämistä. Olemme koko ajan entistä merkittävämpi ja varteenotettavampi tekijä Suomen salibandykartalla. Tavoitteisiimme kuuluu nostaa sekä miesten että naisten edustusjoukkueet ylemmälle sarjatasolle.

- Tämän puolestaan uskon antavan junioreillemme entistä enemmän motivaatiota luoda mahdollisimman pitkälle omaa pelaajauraa seuramme parissa. Kasvamme ja kehitymme jatkuvasti, mutta ajatuksella ja maltilla!


Tähän tulevaisuuden suunnitelmaan sopii hyvin myös miesten edustusjoukkueen suunnitelmat. Jo keväällä ennen ratkaisupelejä Nibacos teki odotetun jatkosopimuksen ensimmäistä vuotta valmentaneen Jukka Kinnusen kanssa. Pitkäjänteistä työtä tekevä Nibacos halusi antaa Kinnuselle työrauhan solmiessaan kahden vuoden jatkosopimuksen.

- Jukka teki viime kaudella todella hyvää työtä miesten edustusjoukkueen parissa. Lähtö kauteen oli haastava ja vaikea, mutta joukkueen nousujohteisuutta ja erityisesti kauden viimeisiä pelejä oli todella hienoa katsella, aloittaa Särkelä syiden kertomisesta jatkosopimuksen tekemiseen liittyen.

Kesän kynnyksellä salibandyn Huippuvalmentajakoulutuksen (HVK) ja valmentajan ammattitutkinnon (VAT) valmiiksi saaneella Kinnusella oli myös muita apuja, jotka lämmittävät nibacoslaisia.

- Jukan tekemisestä paistaa ammattitaito, mutta mikä vieläkin tärkeämpää, hänellä on valtava halu ja palo kehittää pelaajia salibandyn parissa. Nibacos-sydän on Jukan tapauksessa kasvanut suureksi lyhyessä ajassa ja päätös jatkosta oli meille seurana helppo, jatkaa Särkelä, joka näkee, että Kinnusen suorittamat tutkinnot ovat satsaus miehen omaan tulevaisuuteen, mutta tuo myös samalla lisäosaamista seurallekin.

Toukokuun alussa Kinnusen toimenkuva laajeni edustusjoukkueen valmentajan pestiltä myös Nibacoksen seuratyöntekijäksi. Kinnusen toimenkuvaan liittyy paljon erilaisia asioita, joiden avulla seura pyrkii monipuolistamaan toimintaa ja kehittämään seuraa ja sen toimintaa edelleen.

- Jukkaa tullaan näkemään mm. juniorijoukkueiden valmennuksen tukena sekä valmentajien koulutuksessa ja kehittämisessä. Seuratyöntekijän avulla pyrimme myös vahvistamaan yhteistyötä kaupungin sidosryhmiin päin ja tarjoamaan uusille kohderyhmille mahdollisuuden tutustua lajiin ja innostua tulemaan mukaan salibandyn pariin, kartoittaa Särkelä Kinnusen työtehtäviä, joista jo alkukesästä toteutetut säbäleirit ovat jo yksi hyvä esimerkki.

Huippuvalmentajan tutkinnosta tukea kehitykseen

Jukka Kinnusen kiinnittämiselle kahdeksi vuodeksi löytyy monta syytä. Yksi niistä on varmasti miehen halu kehittää myös itseään. Osoituksena tästä on HVK- ja VAT-tutkintojen suorittaminen valmiiksi viime keväänä.

HVK-VAT-valmentajakoulutus antaa Kinnuselle valmiudet edustustason joukkueiden valmentamiseen ja johtamiseen sekä nuoren huippupelaajan kehittämiseen. Lisäksi koulutuksen suorittaminen oikeuttaa Salibandyliiton pääsarjatasolla valmentamiseen.

Koulutus koostui lähijaksoista ja omatoimisista oppimistehtävistä, joista lähijaksot olivat pääsääntöisesti Eerikkilän urheiluopistolla.

- Kurssilla tutustuttiin poikien, miesten ja naisten maajoukkueiden toimintaan, seurattiin harjoituksia ja valmistautumista otteluihin. Nibacoksen edustusjoukkue ja Kokkolan salibandyakatemia aamutreeniporukka olivat minun valmennettavia joukkueita kurssin aikana.

- Painopisteenä oli yksilön ja joukkueen kokonaisvaltainen kehittäminen. Pääpaino valmentajakurssilla oli oman ammattitaidon kehittäminen, sekä löytää oma tapani toimia valmentajana. Olen siirtymävaiheessa pelaajasta valmentajaksi ja vasta valmentajauran alkuvaiheessa.

Kinnunen on pitänyt muutaman valmentajakoulutuksen, vieraillut kaikkien joukkueiden harjoituksissa, sekä järjestänyt muutaman yhteisen tapahtuman omille junioreille miesten edustusjoukkueen kanssa.

- Haluaisin auttaa valmentajia tekemään valmentamisesta helpompaa ja kertoa heille, että he tekevät tärkeätä työtä lasten ja nuorten parissa, sekä tarjota mahdollisuuksien mukaan keskustelukaveria ja tukea valmennukseen.

Edustusjoukkueen osalta kehitystä lähdettiin toteuttamaan jo viime vuonna, jolloin suurin kehitys tapahtui harjoittelupuolella. Pikkuhiljaa asioita siirrettiin harjoituksista kentälle ja otteluihin.

- Loppukautta kohti asiat alkoivat toimia paremmin. Joukkue oppi tuntemaan valmentajaa paremmin ja valmentaja joukkuetta, löydettiin yhteistä säveltä. Edustusjoukkue toimi tiiviillä ringillä, jossa iso asia oli useamman oman juniorin sisään ajaminen joukkueeseen.

Kinnusen mukaan seurassa tehdään laadukasta juniorityötä ja usealla valmentajalla on myös oma pelaajatausta.

- Muutamassa valmentajakoulutuksessa pääajatuksena itselläni on ollut, tehdä valmentamisesta helpompaa valmentajille ja sen seurauksena pelaamisesta/harjoittelemisesta hauskempaa pelaajille.

- Harjoitusvierailujen yhteydessä olen kysynyt joukkueilta, mihin he tarvitsevat apua ja yrittänyt keskustella mahdollisimman paljon valmentajien kanssa. Toivottavasti olen pystynyt auttamaan valmentajia ja joukkueita.

Yhteistyö kehittämisessä avainasemassa

Nyt kun Kinnunen on palkattu seuratyöntekijäksi, ovat miehen resurssit kehittämiselle paremmat. Ja Kinnusella onkin jo mielessä suuntaviivat, johon hän haluaa seuraa viedä.

- Ensimmäisenä asiana tulee mieleen valmentajien välisen yhteistyön kehittäminen ja tapa, miten se tehdään. Vahvistetaan omaa nibacoslaista tapaa harjoitella ja pelata. Lisäksi haluan entisestään vahvistaa edustusjoukkueen ja junioreiden välistä yhteistyötä.

Laajemmassa näkökulmassa Kinnunen näkee, että yhteistyö ei saa rajoittua vain ja ainoastaan oman seuran sisälle.

- Yhteistyön kehittäminen eri lajien välillä, se ei ole muilta pois, jos joku menestyy. Kokkolan akatemian aamutreeneissä meillä on ollut hyvää yhteistyötä yleisurheilun ja koripallon kanssa.

- Oli hienoa nähdä Tiikereiden voittavan mestaruuden, KPV:n nousevan ykköseen ja aloittavan hyvin siellä sekä Hermeksen pelaaminen Mestiksen Playoffeissa.

Nibacoksen edustusjoukkueen puikoissa toista kautta aloittavalla Kinnusella on selkeitä toiveita seuran lippulaivan kehitykselle täksi kaudeksi. Päällimmäiseksi nousee pelaajien kehittyminen urheilijoina ja oman ajattelun kehittäminen. Pienemmiksi tavoitteet pilkottuna löytyy listalta lajitaitavuuden kehittäminen ja sitä kautta nopeamman pelin pelaaminen, maalintekotaidon parantaminen ja jalostaminen.

- Kahden vuoden periodilla haluaisin nähdä taistelun pelipaikoista kovenevan ja entistä paremmin harjoittelevan joukkueen, joka nauttii siitä mitä tekee, jolla on hauskaa yhdessä, ja joka laittaa itsensä likoon.

- Kokonaisvaltainen harjoittelu, itsensä haastaminen ja oman parhaan potentiaalin saavuttaminen. Haluaisin olla ohjaamassa pelaajia oikeaan suuntaan ja tukea heitä heidän tavoitteissaan.

Jo viime kausi osoitti, että yhden kauden aikanakin kehitysaskeleet voivat olla suuret. Alkukauden opettelemisen jälkeen loppukautta kohden asiat alkoivat sujua paremmin.

- Tavoitteena oli pelata parhaat pelit loppukaudesta ja siinä onnistuttiin. Tärkeänä asiana näimme, että emme ole niin kaukana kakkosen parhaista joukkueista Suomen tasollakaan. Pelaajilla tuntui olevan kauden jälkeen aika paljon nälkää treenaamisen suhteen ja tulevaa kautta kohti.

Kesän aikana pelaajarinkiin on ollut tunkua ja halukkaita yrittäjiä on riittänyt. Miksipä ei olisi, kun viime kauden lopussa Kampushallin hornankattila oli täynnä lähes jokaisessa ottelussa. Viime kaudella useaan otteeseen ottelun jälkeen Kampuksen tunnelmaan kehunut Kinnunen halusi lähettää lopuksi myös terveisiä.

- Kiitoksia ottelutapahtumien järjestämisestä taustaryhmälle, on ollut hienoa pelata ja nähdä paljon porukkaa meidän kotipeleissä ja joukkueen tukena. Erätauolla on kiva nähdä junioreiden pelaavan kaukalossa ????

- Iso kiitos myös junioreille hienosta osallistumista edustusjoukkueen peleihin ja yhteisiin tapahtumiin. Ja toivotaan, että mahdollisimman moni teistä saisi joskus pukea Nibacoksen edustusjoukkueen pelipaidan ylleen.

Seuran uusimmat

Nibacos Kokkola ry               

Torikatu 21-23, 67100 Kokkola

Puh. 050 476 9022
toimisto@nibacos.fi


Toimiston aukioloajat:

Maanantai 11.00-16.00

Tiistai 9.00-13.00

Keskiviikko 9.00-13.00

Torstai 8.00-16.00

Perjantai 9.00-15.00


-SALIBANDYÄ SUURELLA SYDÄMELLÄ-