Livestriimin tulevaisuus
Julkaistu: 15.01.2020 00.00

Livestriimin tulevaisuus

Salibandyssä livestriimin käyttö on vuoden aikana lisääntynyt melkoisen paljon. Tällä hetkellä kaksi eniten käytettyä tapaa on Youtube ja Solidsport (kaupallinen).
Nykyiset junnusarjat A-C ikäisissä kuvataan Suomessa aika kattavasti varsinkin valtakunnallisissa sarjoissa. A-poikien SM sarja kokonaisuudessaan näkyy Solidsportin kautta, millä seura/joukkue voi tienata taskurahoja. Ilmeisesti rahan jako on 50/25/25 eli joukkueelle jää 25 % pelin maksusta. Joillakin sarjoilla on käytössä yhteinen youtube kanava sarjassa mihin pyritään pelit kuvaamaan joukkueiden toimesta. Sen käyttö on ollut hyvin kirjavaa, koska osa on kuitenkin kuvannut liiton suosituksen mukaan Solidsportin tai Gamesaverin kautta.

Kuvausalustoilla on selviä eroja katsoja määrissä. Hyvin selvää onkin, että ilmaisella alustalla, Youtubella katsojia on selvästi peliä kohti enempi kuin maksullisilla alustoilla. Solidsportin kautta saa rahalla myös kuvauslaitteistoa, mutta varmaakin pääsääntöisesti joukkueet käyttävät omaa Padia tai kännykkää maksullisen kanava materiaalin tuottamiseen kentältä.
Youtube kuvauksia tehdään helposti tietokoneen kautta omalla ohjelmistolla, johon liitetään kamera ja muita lähteitä voidaan myös yhdistää eetteriin lähtevään materiaaliin.

Nibacos 04 pojat on useamman vuoden kuvannu kotipelit suorana oman Youtube kanavan kautta kaikkien nähtäville. Ensimmäisiä kuvauksia hoidettiin kiinteällä kameralla. Tällöin voitiin kuvata turnausmuotoiset pelit kenenkään koskematta kuvauskalustoon. Tänä päivänä livestriimi hoidetaan kolmen henkilön voimin. Kamerassa, tietokoneella ja selostuksessa on henkilö.

Tietokoneella käytetään OBS nimistä ilmaisohjelmaa, jossa aineistot kootaan yhteen ja lähetetään youtubeen. Kamera on yksi osa aineistoa, sillä kuvaan lisätään juokseva peliaika, maalit, taustakuvaa, nettisivustoa, uusintoja maaleista ja tekstiä.

OBS mahdollistaa todella monipuoliset lähetykset. Useita kameroita voidaan myös teknisesti käyttää lähetyksissä. Ulos lähtevä kuva yhdistetään Youtuben tapahtumaan striimiavaimella, joka luodaan oman kanavan kautta, kertakäyttöisenä avaimena.
OBS:ssä määritellään myös lisäohjelman kautta, miten voidaan uusinta suorittaa Youtubessa esim. maaleista ja huippuhetkistä pelissä. Pikapainikkeiden kautta voidaan helpottaa koneen käyttäjän toimintoja. Pelin tulostaulu on myös omalla pienohjelmalla, joka saadaan yhdistettyä kuvaan pelin aikana.

OBS näytölle tuotuna eri kuvalähteitä ja ikkunoita.

Pelin aikana näytetään katsojille maalit seinälle heijastettuna heti tehdyn maalin jälkeen. Selostus on lisätty viimeisten kotipelin aikana.

Tämän päivän suuntaus kuvauksissa on mennyt vahvasti maksulliseen kuvaukseen. Ilmeisesti halutaan että kuvausta suorittavat joukkueet saavat korvauksen. Mutta onko mukavaa kuvata muutamalle henkilölle, jotka ostavat oikeuden pelin seuraamiseen? Ja eipä joukkueelle siitä paljon euroja ropise. Nekin eurot voidaan saada kahvion myynnillä, sillä katsojia tulee kyllä paikalle, jos joukkue kiinnostaa tai tapahtuma.
Tällä hetkellä Nibacos C1 poikien peliä käy paikan päällä seuraamassa 100 -200 henkilöä. Ja Youtubessa on live lähetyksissä pääsääntöisesti 20-50 katsojaa. Kaikkien ei ole mahdollista tulla paikanpäälle seuraamaan peliä. On antoisampaa kuvata ilmaiseksi, jos katsojia on linjoilla seuraamassa useita kymmeniä.
Tämä laji on sen verran nuori, että kyllä vielä nuorten pelejä kannattaa ilmaiseksi kuvata, eikä rahastaa kaikesta mahdollisesta. Kuvausmateriaali on kaikkien käytettävissä netissä ja sieltä voidaan käydä tarkkailemassa joukkueiden pelikuvioita. Jotku voi miettiä, että onkohan se hyvä. Eikö lajille ole hyväksi saada kunnolla näkyvyyttä? Jos kaikki pistetään tunnusten ja rahan taakse, niin kyllä se karsii lajinäkyvyyttä ja kiinnostavuutta.

Seuran uusimmat

Nibacos Kokkola ry               

Torikatu 21-23, 67100 Kokkola

Puh. 050 476 9022
toimisto@nibacos.fi


Toimiston aukioloajat:

Maanantai 11.00-16.00

Tiistai 9.00-13.00

Keskiviikko 9.00-13.00

Torstai 8.00-16.00

Perjantai 9.00-15.00


-SALIBANDYÄ SUURELLA SYDÄMELLÄ-