Katsaus menneeseen kauteen 20-21
Miehet SuomisarjaJulkaistu: 31.03.2021 22.45

Katsaus menneeseen kauteen 20-21

Millainen oli Koronan värittämä kausi 20-21

Katsaus edustusjoukkueen kauteen talouden ja urheilupuolen näkökulmasta.

Urheilujohtaja Jarkko Kynnäs:

Kausi 20-21 on taputeltu. Millainen edustusjoukkueen kausi omasta mielestäsi oli?

- Yhdellä sanalla, haastava! Joukkueen rakentaminen onnistui hyvin ja treenaaminen päästiin aloittamaan aikataulussa. Joukkueesta huokui tekemisen meininki, iloinen ilmapiiri ja se näkyi kaikessa tekemisessä. Uskallan sanoa, että suurin osa pelaajista oli elämänsä kunnossa fyysisesti, siitä kiitos fysiikkavalmentaja Juho Karhulalle ja tietenkin pelaajien sitoutumiselle työntekemiseen.

Pelit alkoivat sarjassa loistavasti, kolme peliä ja kolme puhdasta voittoa. Ensimmäisen kotiottelun hurja nousu ja taistelu voitto lopussa, nosti varmasti henkeä niin joukkueessa kuin katsomossa. Toki Covid-19 ja rajoitukset yleisön osalta vaikuttivat katsojamäärään, mutta silti melkein täysi tupa ( 150 hlön katsojarajoitus )nautti varmasti joukkueen edesottamuksista. Uuden sarjan taso ja tasaisuus tuli hyvin esille heti alusta alkaen, jokaisessa ottelussa joutuu antamaan kaiken kentälle taistellakseen voitosta.

- Tasaisuudesta kertoo kuuden ensimmäisen ottelun tulokset, joissa viidessä voitto ratkesi maalin erolla suuntaan jos toiseen. Marraskuun loppuun asti saatiin pelata ja harjoitella, kunnes Korona alkoi sotkemaan asioita. Haastavaksi teki rajoitukset harjoittelun suhteen ja omatoimisesti joukkue harjoitteli aina tammikuun puoleenväliin asti. Otimme asian vakavasti, koska pelaajien ja muiden terveys edellä tässä kuitenkin mentiin.

Tammikuussa pelit jatkuivat vielä kahdella ottelulla Suomisarjassa, kunnes sarjalle laitettiin stoppi. Mitkä olivat teidän ajatukset ja suunnitelmat tuossa vaiheessa?

- Pitkä tauko tuli marraskuun lopusta tammikuun puoliväliin, kunnes pääsimme jälleen pelille. Epävarmuus ja otteluiden siirtäminen johtuen rajoituksista aiheutti tietämättömyyttä jatkosta ja otteluiden pelaamisesta. 10 ottelua ehdittiin Suomisarjaa pelata ja vain kolme kotiottelua, joissa kahdessa sai olla yleisöä. Suomisarjan pelaamiselle laitettiin stoppi ja annettiin eri vaihtoehtoja kauden jatkamiselle tai päättämiselle. Meillä ei ollut kuin yksi vaihtoehto ja se oli Divarin karsintasarjaan osallistuminen ja täysi panostus siihen. Kauden lopettaminen ei ollut vaihtoehto. Urheilullisesti pelaajia ajatellen sekä yhteistyökumppaneita kohtaan kauden päättämisestä olisi ollut pitemmälle tulevaisuuteen johtaneita vaikutuksia, joten yksi ja ainoa valinta oli helppo tehdä.

Divarin karsintasarja pelattiin nopealla aikataululla maaliskuun aikana. Mitä ajatuksia karsintasarja herätti?

- Nopealla aikataululla pelattiin ja se oli tiedossa ettei siitä ajallisesti pitkää sarjaa tule. Päätös oli oikea lähteä pelaamaan, vaikka ennen karsintasarjaa oli kuukauden tauko peleistä, mutta joukkue harjoitteli motivoituneena kohti karsintasarjan avausta. Tuloksellisesti eikä ihan pelillisestikään parhaaseemme emme yltäneet, mutta joukkue osoitti ja näytti taisteluilmeensä loppuun asti, vaikka kauden viimeisissä peleissä ei enää meillä panosta ollutkaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että meiltä jäi Koronan vaikutuksesta muutama kokenut pelaaja pois karsintasarjasta ja meidän nuoret tulevaisuuden pelurit saivat hyvää kokemusta ja oppia kovista aikuisten peleistä. Eivätkä he kuvia kumartelemaan kentälle tulleet vaan antoivat vahvaa panosta ja näyttö osaamisestaan.

Edustusjoukkueen pelit jatkuvat tulevalla kaudella Suomisarjassa. Miltä tulevaisuus näyttää Nibacoksen edustusjoukkueen osalta?

- Uskoisin ja väittäisin, että olemme oikeilla raiteilla tulevaisuutta ajatellen. Menneellä kaudella päästiin hyvään alkuun Jani Ollikaisen sekä Tommi Penttilän kanssa, uuden urheilullisemman ja motivoituneen joukkueen toimintatavoissa. Jossain aisoissa pääsimme jo pitkälle, joissain asioissa emme ole vielä siellä missä haluamme. Valitettavasti se jäi yhden kauden mittaiseksi. Jani ja Tommi Penttilä tekivät hyvää työtä, mutta siviilipuolen elämä ja siellä tulevat ihanat uutiset, haasteet sekä mahdollisuudet eivät mahdollistaneet jatkoa pitempään. Lisäksi taustaryhmä kokonaisuudessaan on tehnyt loistavaa työtä taloudellisella puolella sekä ottelutapahtumien järjestämisessä kuin myös otteluiden streamauksissa. Näen, että mahdollisuudet ovat siihen, että Nibacos tulee jatkossakin olemaan kärkipään joukkueita Suomisarjassa sekä taistelemaan noususta ylemmäs.

Uusi vastuuvalmentaja löytyi omasta seurasta ja pitkän linjan Nibacoslainen Jan Salin ottaa ohjat käsiin. Joko suunnitelmat ovat tulevasta jo pitkällä?

- Keskusteluja ollaan käyty kevään aikana tulevasta ja ajatusmaailma tulevasta piirtyy samanlaisena. Haluamme urheilullisen, sitoutuneen ja arvomaailmaltaan terveen ja toisia kunnioittavan ryhmän, jotka vievät toisiaan eteenpäin ja vaativat toisiltaan parasta, mutta silti jokainen saa olla oma itsensä ja tuoda sen parhaansa joukkueen hyväksi jokaisena päivänä. Meillä on hyvä ja osaava taustaporukka ja yhdessä valmennuksen kanssa ajattelemme ja arvostamme urheilua samalla tavalla. Miten me pystytään menestymään, mistä asioista menestyminen tulee ja arvojen juurruttaminen sekä niiden jakaminen myös tulevaisuuden nuoremmille pelaajille. Meidän pitää pystyä jatkossakin kehittämään pelaajiamme, kun pelaajat kehittyvät on myös joukkue vahvempi.Katsaus koronakauden 20-21 taloudelliseen puoleen:

Business Manager: Jani Rentola

Millainen koronan värittämä kausi oli taloudellisesta näkökulmasta?

- Pakko on todeta samoin kuin Jarkko tuossa edellä, kausi oli yhdellä sanalla sanottuna haastava. Toisaalta kauden voi sanoa olleen myös erittäin opettava. Epävarmuus tulevasta vaati jatkuvaa ennakointia ja reagointia ympärillä tapahtuviin muutoksiin ja uusi tilanne vaati uusia ideoita ja toimintatapoja tavoitteiden saavuttamiseksi muuttuneessa ympäristössä.

- Keväällä, kun lähdimme taustojen kanssa rakentamaan kaudelle budjettia ja strategiaa, niin koronan ensimmäisen aallon tuomat tyrskyt varjostivat liike-elämän tulevaisuuden näkymiä. Kukaan ei vaan uskaltanut kuvitella, että yhteiselo koronan kanssa jatkuisi näin merkittävänä näinkin pitkään.

Tiesimme, että koronaepävarmuus toisi varovaisuutta yleisesti yrityselämään sekä myös pitkäaikaisiin yhteistyökumppaneihimme. Tämän vuoksi lähdimme pitkäaikaisten kumppanien kontaktoinnin lisäksi rohkeasti hakemaan uusia kumppaneita sellaisilta segmenteiltä, joiden toimintaan korona ja sen tuomat rajoitteet eivät niin suoraan olleet iskeneet.

- Useat pitkäaikaiset kumppanimme jatkoivat rinnallamme epävarmuudesta huolimatta ja aivan ymmärrettävästi osa joutui laittamaan pitkäaikaisen yhteistyön tauolle haastavien talousnäkymien vuoksi.

Onnistuimme saamaan mukaamme paljon uusia arvokkaita kumppaneita, joille osalle Nibacos yhteistyö ei entuudestaan ollut tuttua.

- Kokonaisuudessaan voisi sanoa, että tukijoidemme ja yhteistyökumppaneidemme osalta saavutimme sekä määrällisesti että euromääräisesti parhaan tuloksen moneen vuoteen.

Siltä osin voisi katsoa, että yksi tavoite, ”Tarjota Kokkolassa mahdollisuus kilpa- ja huippu-urheilutasoisen salibandyn laadukkaaseen harrastamiseen matalin kustannuksin” toteutui tämän kauden osalta.

Miten tyhjille katsomoille pelaaminen vaikutti talouteen ja kuinka kannattajat, salibandyn ystävät ja kumppanit suhtautuivat siihen, ettei pelejä pääse katsomaan?

- Kevään budjetointivaiheessa emme osanneet kuvitella, että käytännössä koko kausi pelattaisiin tyhjille katsomoille. Varausta tehtiin kyllä syksyn alun runkosarjapelien osalta, mutta koko kauden osalta emme osanneet varautua. Näin ollen lipunmyynnin ja oheismyynnin osuus jäi selkeästi pakkaselle budjetoituun verrattuna. Olimme myös kesän aikana panostaneet ottelutapahtuman kehittämiseen ja teimme siihen liittyen jo joitain hankintoja. Hankinnat ja ideat eivät vanhene ja niiden käyttöönotto sekä taloudellinen hyödyntäminen jäi nyt tuleville kausille.

- Suurin harmi tyhjille katsomoille pelaamisessa ei ollut taloudellinen vaikutus vaan se ettei kannattajat, juniorit, seura-aktiivit ja kumppanit päässeet seuraamaan Nibacoksen edesottamuksia kauden aikana. Sarja oli todella tasainen ja ottelut tarjosivat laadukasta salibandyä, tiukkoja vääntöjä ja jännitystä ottelusta toiseen. Pelaajien osalta tietenkin harmittaa se, että he eivät päässeet nauttimaan Kampushallin tunnelmasta ja ”sinisestä hurmoksesta” kertaakaan kauden aikana.

- Koronatilanteen ja sitä myöden rajoitteiden pitkittyminen pakotti etsimään ”kikkapankista” keinoja siihen, kuinka otteluita voitaisiin saattaa yleisön nähtäville. Löysimme ammattitaitoisen porukan toteuttamaan kotipeleistä stream –lähetykset ja tätä kautta halukkaille mahdollisuuden pelien seuraamiseen. Stream-lipun hinnalla pyrkimyksemme oli korreloida ottelutapahtuman järjestämisestä ja sen lähettämisestä syntyviä kustannuksia. Tämä onnistui osittain ja näin ollen pystyimme tarjota kauden viimeisen pelin stream-lähetyksen ilmaiseksi kaikille halukkaille. Viimeisen ottelun streamilla oli yli 300 seuraajaa, joten kiinnostusta oli vaikka pelissä ei itsessään enää panosta Nibacokselle ollutkaan. Yhteistyökumppaneille pystyimme tarjota stream-lähetyksissä näkyvyyttä ottelutapahtuman hallinäkyvyyden sijasta.

- Pystyimme koronarajoitteista huolimatta loppukaudeksi uudistamaan myös otteluisännyyspaketteja ja oli ilahduttavaa huomata, että uudistettuihin paketteihin löytyi yhteistyökumppaneiltamme kiinnostusta. Näiden pakettien kautta tulleella euromääräisellä tuloksella oli merkittävä rooli kauden taloudelliseen lopputulokseen.

- Summauksena, haasteellinen kausi, joka voidaan talouden puolelta katsottuna todeta onnistuneen tilanteeseen nähden hyvin.

Mitä haluat lopuksi sanoa Nibacoksen kannattajille ja tukijoille?

-Erityisen suuri kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, tukijoille, katsojille, faneille ja talkoolaisille. Te mahdollistitte omalla panoksellanne tänä haastavana aikana sen, että Kokkolassa voidaan pelata laadukasta salibandya tulevinakin vuosina. Kiitos kaikille koko taustaryhmän ja joukkueen puolesta. Toivottavasti nähdään myös ensi kaudella. Pysykää terveenä ja aurinkoista kesää kaikille. Te mahdollistitte omalla panoksellanne tänä haastavana aikana sen, että Kokkolassa voidaan pelata laadukasta salibandya tulevinakin vuosina. Kiitos kaikille koko taustaryhmän ja joukkueen puolesta. Toivottavasti nähdään myös ensi kaudella. Pysykää terveenä ja aurinkoista kesää kaikille.