Tunnelmallinen loppuhuipentuma
Julkaistu: 09.04.2018 00.00

Pohjanmaan alueen D-tyttöjen loppuhuipentuma pelattiin sunnuntaina 8.4.2018 Uusikaarlepyyssä Tähtihallissa. Järjestäväksi seuraksi valikoitui Blue Fox, sillä he jäivät ilman kotiturnausta runkosarjassa. Näin runkosarjan voittaja Nibacos ei päässyt hyötymään tasaisen hyvästä sarjakaudestaan vaan ennakkoon oli jo tiedossa että:

1. pelaamme päivän toisen ottelun, jonka seurauksena lepoetu tulee olemaan pronssi / finaaliottelussa vastustajalla
  2. olemme toisessa ottelussamme vierasjoukkue
  3. mikäli vastassamme on siniasuinen joukkue, puemme ylle valkoisen paidan
  4. aikataulun seurauksena emme ennätä ruokailemaan pelien välissä, evästankkaukseen on kiinnitettävä huomiota jotta energiavarastot saadaan palautettua mahdollisimman täyteen
  5. tuleva vastustajamme pääsee tarkkailemaan ensimmäisen pelimme
  6. vierasjoukkueena saamme valita mailan puolen keskialoituksessa
  7. loppuhuipentumaan selviytyi 4 tosi tasaista joukkuetta joista kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa hyvänä päivänään

Välieräpelissä vastaamme asettui runkosarjan neljännen sijan saavuttanut Kälviän Tarmo. Sarjapeleissä olimme voittaneet keskinäiset kohtaamisemme tasaisten vääntöjen jälkeen luvuin (5-2) ja (7-4). Ennen ottelua oli jo aistittavissa kuinka voittokulkumme runkosarjassa oli luonut pelaajillemme valtavat menestymisen paineet ja jännityksen, varsinkin kun katsomossa oli kauden ennätysyleisö ja meteli sen mukainen. Valmennustakin oli pyydetty ottamaan vaihtovaatteet mahdollista mestaruussuihkua varten, joten voittamisen halu ainakin oli kohdillaan.

Ottelu alkoi odotetusti KäTan korkealla karvauksella ja kovalla paineella puolustusalueellamme. Kuitenkin jo kolmen minuutin pelin jälkeen siirryimme (1-0) johtoon. Hetken päästä vastustaja kuitenkin kuittasi tasoihin ja teki vielä toisenkin maalin ensimmäiseen erään. Toinen erä eteni pitkälti ensimmäisen kaltaisena, molempiin päihin saatiin luotua runsaasti vaarallisia maalintekopaikkoja. Erän ainoa maali merkittiin kuitenkin KäTalle, joten kolmanteen erään lähdettiin kahden maalin takaa-ajo asemasta. Maalivahdin vaihdollakin yritettiin vielä herätellä joukkuetta, vaikkei vastustajan maaleista yksikään mennyt kyllä veräjänvartijamme piikkiin. Tehdyt taktiset- ja peluutusmuutoksetkin lähinnä kuitenkin sekoittivat peliämme avaten entisestään vastustajalle maalintekopaikkoja ja kun vastustaja pääsi ilman maalivahtia pelatessammekin iskemään palloa tyhjiin, repesivät loppunumerot rumiksi (1-8) Tarmolle. Tämä ei missään nimessä kuitenkaan kuvasta ottelun voimasuhteita, mutta siltikin on todettava että tässä ottelussa maalintekopelissä tehokkaampi joukkue voitti.

Pelin jälkeen valtava lataus, jännitys ja pettymys purkautuivat kyynelinä suurimmalta osalta niin pelaajia kuin valmennustakin. Tästä olisi silti noustava ja palautettava usko omaan pelaamiseen, taistelemmehan edelleen pronssisista mitaleista! Nopea pelin nollaus, tankkaus ja eikun uuteen nousuun kohti seuraavaa haastettamme.

Toiseen peliin lähdettiin hakemaan pihalta raikasta happea ja tuulettamaan mieltä. Hymy oli palautettava kasvoille ja sitä kautta löydettävä oma iloinen peli-ilmeemme. Tunnelmaa keventääksemme pyydettiinkin joukkueelta huumoria peliin ja Thelma lohkaisikin meille osuvan teeman toiseen otteluun vitsin muodossa: ”Mitä saadaan kun yhdistetään hiekkaa ja noita? … SANDWITCH” :)))

Kun lisäksi kentälle asteli uuden näköinen joukkue – valkoisissa pelipaidoissaan ja nyt jo pahimman jännityksen karistaneinakin, olimme valmiit kohtaamaan runkosarjassa meidän ainoan tappiomme (0-1) aiheuttaneen Blue Foxin josta alla tosin edellisessä kohtaamisessamme kuitattu (5-1) voitto.

Oma pelimme oli alusta alkaen selkeästi paremmassa kuosissa, pääsimme paremmin omasta päästä pois paineen alta ja saimme luotua ihan mukavasti maalintekotilanteitakin. Erittäin tasaväkisessä ottelussa pienet asiat ratkaisevat ja ensimmäinen se pieni ratkaiseva juttu oli vastustajan hyvä maskipelaaminen ensimmäisen erän loppupuolella, keskialueen vapari yhdellä pompullakin maaliin. Toisen erän loppupuolella vastustaja tekee toisen maalinsa ja taas ollaan kolmanteen erään lähdössä kahden maalin takaa-ajosta.

Reilut pari minuuttia ennätettiin kolmatta erää pelata kunnes oman pään vaparista saatiin nopeasti yhdellä pitkällä syötöllä pelattua hyvä maalintekopaikka ja päästiinkin kaventamaan, taas oltiin maalin päässä pelissä mukana. Ihan hyvästä pallollisesta pelistä huolimatta niille supervaarallisille ykkössektorin maalintekopaikoille oli molemmilla joukkueilla vaikeuksia päästä ja kovasta paineistuksestamme huolimatta laukaukset maalia kohti olivat ”vain” 6-3 meille tässä aluesarjan viimeisessä erässämme. Niistä ei kuitenkaan yhtä maalia enempää saatu viimeisteltyä joten päivä päättyi toiseen pettymykseen niukasti (1-2).

Päivän positiivisia asioita olivat ainakin tuomarit, jotka vihelsivät koko kauden ylivoimaisesti parhaimmat ottelut! Rikkeet otettiin rehellisesti pois ja niiden suunta oli kyllä enemmän meidän eduksi, onhan meidän pelimme hyvinkin puhdasta verrattuna moneen muuhun joukkueeseen alueellamme. Tätä etua emme kuitenkaan pystyneet vielä hyödyntämään, mutta jatkossa se auttaa varmasti meitä. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, myös päivän mittaan vuodatetut kyyneleet ja pettymysten tunteetkin olivat positiivisia asioita, ne osoittavat kuinka suurella sydämellä joukkue lajia harrastaa! Tästä käynnistyi täysin uudenlainen oppimisprosessi ja kun käännämme kaikki nämä tunteet ilon ja voittojen riemuiksi, olemme paljon vahvempia käsittelemään erilaisia jännittäviä ja paineellisiakin pelitilanteita. Lisäksi oli hienoa nähdä se kuinka vaihtopenkillä kaikki kannustivat toisiaan ja elettiin oikeasti joukkueena. Ketään ei syyllistetty, kukaan ei kokenut minkäänlaisia aggressioita ja kaikkia tsempattiin täysillä! Olemme saaneet sarjakaudella opetella kuinka voitetaan joukkueena, nyt näimme myös sen kuinka osasimme hävitä joukkueena! Hienoa ja asiallista toimintaa tytöiltä!!!

Aluesarjan otteluohjelma oli tällä kaudella kannaltamme hiukan nurinkurinen. Alkukaudesta pelasimme lähes kaikki meidän kovat ottelumme ja loppukautta lähestyttäessä ohjelmamme hiukan keveni. Myös helpohkot ja lähes paineettomat ottelut olivat jotain ihan muuta kuin se tunne joka loppuhuipentumassa koettiin täysin uudenlaisena tilanteena ennakkosuosikkeina valtavat paineet hartioillamme ja se kyllä valitettavasti näkyi pelissämme. Ennen loppuhuipentumaa saimme kuitenkin hyvän, kovan harkkapelin alle Jeppiksen ikäluokkaa vanhempia tyttöjä vastaan ja viimeistelyharjoituksemmekin sujuivat erinomaisesti. Kuitenkin näissä loppukauden sarjapeleissä kun keskustaan murtautumiset olivat kannaltamme selvästi helpompia, totuimme ehkäpä pelaamaan hiukan liian varovaista maalineduspeliä, molemmissa päissä. Sitä, sekä mm. maalintekoa, pelivalmiutta ja pallottomana pelaajana peliä edistävästi toimintaa pitää viedä näissä muutamissa jäljellä olevissa harjoituksissa eteenpäin. Näillä saamme käännettyä kurssimme taas voittojen tielle ja tulemme ihan varmasti kokemaan vielä monia hyviä hetkiä tulevissa Uumajan ja Raumankin turnauksissa!

Jo tässä vaiheessa silti ISO KIITOS jokaiselle joukkueen pelaajalle ja toimihenkilölle huikeasta aluesarjasta kaudella 2017-2018. Joukkue on kehittynyt kauden aikana todella isoin harppauksin niin pallollisessa- ja erikoistilannepelaamisessa, kuin myös karvaamisessa ja viisikkopuolustamisessa! Joukkuepelaamiseen onkin keskitytty tämä kausi hyvinkin suurelta osin, ehkäpä nyt olisi hyvä hetki kiinnittää vieläkin enemmän huomiota myös niihin pieniin yksilöasioihin jotka sitten vaikuttavat niillä ratkaisevilla hetkillä peliä edistävästi myös joukkuepeliimme.

Yritetään muistaa Uumajassa ottaa myös Lauri sieltä lääkelaukustamme tsemppaamaan meitä osaamisemme ylärajoille :)))