KoVa on Suomen mestari 2022-2023
Julkaistu: 26.04.2023 11.30

Lauantaina 22.4. oli Kampushallissa odottava ja väreilevä tunnelma. Innostus, odotus ja jännitys sekoittui pelaajien haluun nauttia ainutlaatuisista otteluista. Hallille saavuttiin jo ajoissa. Samat KoVan rutiinit toistuivat, jotka olivat toistuneet aina kun olosuhteet sen mahdollistivat. Laittautuminen, ottelupalaveri ja pallolämpö - jossa tutut kolme jonoa, HiPa, 2-1, pienpeli. Lämmittelypaidat vaihtuivat pelipaitoihin ja hiljennyttiin vielä mielikuvaharjoituksen avulla keskittämään pelaajien fokus ympärillä olevasta olennaiseen. Sitten oltiin valmiina! Ottelupalaverin pääasiallinen anti valmentajilta oli pelaajille - "Nauttikaa! Työt on tehty jo!"

Nibacoksen hienot ottelun alkushowt saattoivat pelaajat kentälle, lämmittivät yleisön valmiiksi ja soturimme olivat valmiit taisteluun.

"Mä olen vuori, Mä olen tuuli wooo, Mä olen suurin, Kaikista suurin"

Ensimmäiseen erän alkuun toi turvaa Viljan - joukkueemme maalinnälkäisimmän pelaajan avausmaali. Kun Vilja osuu kerran, on hana yleensä auki. Erä mentiin tasatahdissa Turkulaisten kanssa, kun Viljan maalin jälkeen seuraavasta vastasi Stigell / FBC, sitten taistelumaali á la Kiira / KoVa, Stigell /FBC, Vilja / KoVa. Tässä vaiheessa penkillä kuuluu tutut lauseet; "Pää kylmänä, tilanne on 0-0". Ja tytöt tiputtelivat lisää maaleja Veeran ja Saran toimesta vielä ensimmäisen erän loppuun.

Toisessa erässä maali-iloittelua jatkavat Vilja ja Kiira ja KoVa ottaa pelille jo lisää pelaajia, kun FBC tiivistää kahteen kenttään. Kolmannessa erässä lepuutusta annetaan myös niille, joille peliminuutit ovat usein isoimmat ja koko 17 kenttäpelaajan joukkue pääsee osallistumaan ottelun aikana peliin. Vilja ja Juuli vastaavat 3. erän maaleista, kun FBC onnistuu kahdesti. Ottelu päättyy KoVan kotivoittoon lukemin 9-5.

"Mä olen silta, Mä olen kansa, Yhdistän ihmiset, Palautan rauhan, Mä olen metsä, Mä olen multaa, Mä olen hiekkaa, Mä olen tulta"

Ottelua seuraa paikan päällä 348 silmäparia, striimin välityksellä 240 katsojaa - yhteensä 588 seuraajaa. Kotiyleisö antaa kaiken tukensa joukkueelle, sytyttää, innostaa ja kannustaa. KoVa kiittää yleisöä, keskittyy loppuverryttelyyn, antaa nimmareita pikkufaneille ja hallin oven sulkeutuessa pää tyhjätään, koska seuraavana päivänä aloitetaan taas alusta.

Sunnuntaiaamuna Kokkolan ABCllä Pohjanmaan Tilausliikenteen bussi odottaa tutusti matkustajiaan. Bussin edessä ei lue enää minkään seuran nimeä - siinä lukee KoVa. Kuljettaja Krisu on painanut mieleen pitkillä pelimatkoillamme tämänkin pienen joukkueen toiveen. Haluamme osoittaa kunnioitusta kummallekin seuralle, jotka ovat pelaajiamme kasvattaneet. Joukkueen bussin perään lähtee tietysti myös fanibussi - täynnä intoa ja odotusta hekin.

Turussa toistuvat rutiinit. Matkajalkoja avaava koko joukkueen yhteinen kävelylenkki. Peliin valmistautuminen. Glitterit, hileet, hiukset. Kaiken osaamme jo. Lämmittelyt, keskittymisen. Peliä ennen kuuluu pelaajilta toive. "Jos me voitetaan, voidaanko mennä kirkolle?" Tytöt ovat yhdessä nähneet, että tämä meidän tarina sai alkunsa Loisto Cupissa Turussa elokuussa 2022, jolloin otimme yhteiskuvan Turun Tuomiokirkon portailla. Tuo kuva enteili jotain yhtä suurta kuin kirkkokin. Vastaus oli "Pelataan ensin, pidetään pää kylmänä."

Bolt Garden on tupaten täynnä ja mietimme, miten korvat kestävät hurjaa melua koko ottelun. Fanit elävät mukana ja KoVan fanit ovat kansoittaneet koko oman maalimme päädyn. Siellä he ovat tutut kaverit, vanhemmat, sisarukset, mummot ja papat - meidän takanamme - joka hetki.

Ensimmäisen erän ainoasta maalista vastaa Sara, joka toipui play offeihin nilkkavamman jälkeen. Seuraavan erän alkuun FBC ottaa etumatkaa 2 maalilla. Tytöillä ei ole mitään hätää, kaikkiin ottelutilanteisiin on valmistauduttu, aikaa on.

"Ja kun myrskypilvet saapuvat, Ja varjot lankeaa, Voit luoda katseen taivanrantaan, Sillä mestari palaa"

Sitten alkaa meidän "junnukentäksi" kutsutun kentän show. Asta tasoittaa tilanteeksi 2-2 ja sytyttää koko joukkueen, ilo onnistumisesta on silminnähtävän liikuttava. "Iloitse myös muiden onnistumisista" - tyttöjen kertoma toive välittyy katsomoihin saakka. Veera jatkaa yläkulmapommilla ja sitten joukkueen ainoat 2009 syntyneet Emilia ja Asta tehtailevat yhdessä joukkueen 4. maalin. Vielä erän lopulle syntyy koko joukkuetta ilahduttava osuma, kun Minea avaa pikkusiskon syötöstä oman SM-sarjamaalitinsä tärkeään paikkaan "pukukoppimaalilla" 4 sekuntia ennen erän loppua. Tilanteessa 2-5 päästään erätauolle.

Kolmanteen erään Zara avaa päivän maalitilinsä ja vastustaja pyrkii kovasti vielä mukaan peliin. Loistavia torjuntoja, blokkeja ja takakarveja - vastustajaa ei haluta päästää rinnalle. Vastustaja löytää paikan kahdelle maalille ja hiipii lähemmäs tilanteeseen 6-4. "Pidä pää kylmänä, tilanne on 0-0". KoVa päättää pitää pelin itsellään eikä luovuta. Vastustaja ottaa maalivahdin pois ja Kiira kiittelee ja iskee maalin. Juuri ennen loppusummerin soittoa iskee Vilja vielä päivän viimeisen osuman. Ottelu päättyy KoVan 4-8 voittoon.

Enää ei tarvi pitää päätä kylmänä, tulostaululle voi katsoa ja juhlia. Kentälle hyppäävät meidän uskolliset Nibacos 08 fanit, vanhemmat, ilmapallot, kimalteet, vesipyssyt, kultahatut ja ne kultamitalit - juhlat jatkuvat Bolt Gardenin suihkusta sinne kirkolle - jota toivottiin. Bussin etuosaan on vaihtunut teksti "Suomen mestarit" ja juhlat jatkuvat yhä näihin päiviin saakka. Vaasan Torilla sateisessa yössä nähdään 19 kultahattuisen Suomen mestarin esittämä Leijonakuningas-laulu. Nyt on aika juhlia vuosien uurastusta, unelmaa, jota vain harva pelaaja ja toimihenkilö pääsee elämässään kokemaan.

"Ja kun ne kysyy, et kuka mä oon. Mä katon niit silmiin ja kerron niille. Mä oon tähdet taivaalla. Mä oon vuori korkeella. Joo mä tiedän. Mä oon suomenmestari. Mä oon pikkusen toivoo. Kun sä et usko voittoon. Joo mä tunnen. Mä oon suomenmestari."

KoVa hävisi kauden aikana 2 ottelua ja pelasi yhden tasapelin. Playoff sarja pelattiin puhtaasti 6-0 otteluvoitoin, kaataen Pelicansin Lahdesta, Wirmon Mynämäeltä ja FBC Turun. Varmoin ja määrätietoisin askelin etenimme kohti suomenmestaruutta. Jokaiseen otteluun joukkue lähti nöyränä, valmiina taistelemaan, eikä yhtään minuuttia oltu voitettu etukäteen, vaikka tiesimme taitotasomme olevan KoVa. Vastassa oli huippujoukkueita, taitavia ja rohkeita pelaajia ympäri suomen.

Joukkueen tasosta ja laajuudesta kertoo se tosiasia, että finaaleissa Siiri torjui 22 kertaa, Elise 17 kertaa, 17 kenttäpelaajaa sai peliaikaa SM finaaleissa, viimeisessä ottelussa syntyi 8 maalia, joista kaikissa oli eri viimeistelijä.

Joukkue teki molempien seurojen historiaa. Fanit, seuraväki, ystävät ja perheet ovat antaneet meille paljon - nyt me toivomme, että myös te voitte nauttia saavutuksestamme ja pienet pelurit voivat uskoa, että kaikki on mahdollista.

Mikään ei voita sitä tunnetta, kun katsoa näiden nuorten iloa ja kokea onnistuminen heidän kanssaan.